Varmepumper gir god varmeøkonomi, men som med alt annet krever de regelmessig service for å fungere optimalt og vare lenger. 

En grundig service kan forhindre at små problemer utvikler seg til store og kostbare reparasjoner. I denne artikkelen vil vi diskutere betydningen av varmepumpeservice og gi noen tips til hvordan du kan utføre noen av serviceoppgavene selv.

Hva er varmepumpeservice?

En varmepumpeservice er en grundig gjennomgang av varmepumpen din for å sikre at den fungerer optimalt. En profesjonell tekniker vil vanligvis utføre service på varmepumper, men noen enkle oppgaver kan du gjøre selv.

Hva inngår i en profesjonell varmepumpeservice?

En profesjonell service av varmepumper innebærer vanligvis:

  • Rengjøring av filter: Dette vil sikre at luften som sirkulerer i ditt hjem er ren og fri for støv og allergener.
  • Sjekk av kjølevæskenivået: Hvis kjølevæskenivået er for lavt, kan dette føre til at varmepumpen overopphetes og stopper å virke. Teknikeren undersøker at kjølevæskenivået er tilstrekkelig og fyller på om nødvendig.
  • Sjekk av termostater og kontroller: Teknikeren kontrollerer at termostater og kontroller fungerer som de skal, og justere dem hvis nødvendig.
  • Sjekk av kondensatoren og evaporatoren: Teknikeren kontrollerer at disse ikke er tette eller skitne, noe som kan føre til at varmepumpen fungerer dårlig.
  • Sjekk av alle tilkoblinger: Teknikeren sjekker alle tilkoblinger for å sikre at de er ordentlig festet og at det ikke er noen lekkasjer.

Hvor ofte bør man ha service på varmepumpen?

Det er viktig å opprettholde en regelmessig vedlikeholdsplan for varmepumpen. Generelt bør en varmepumpe ha service en gang i året, eller minst en gang hvert annet år, avhengig av bruksmønsteret og produsentens anbefalinger. Det vil sikre at varmepumpen din fungerer som den skal og gir optimal varmeøkonomi.

Service av varmepumpe

Hvor mye koster service av varmepumpe?

Prisen for service på en varmepumpe vil variere avhengig av omfanget av arbeidet som utføres. Hos Ramsøy koster det fra 1 500 kr. 

Kan du utføre noen av oppgavene selv?

Noen av oppgavene som er involvert i varmepumpeservice kan du utføre selv. Dette inkluderer å rengjøre filteret og sjekke at termostaten fungerer som den skal. Hvis du er litt praktisk anlagt, og har noen grunnleggende kunnskaper om elektrisitet, kan du også utføre enkle oppgaver som å sjekke kjølevæskenivået og sjekke for lekkasjer.

Ikke juster kjølevæskenivået selv

En serviceventil på varmepumper er en ventil som brukes til å kontrollere og justere kjølevæskenivået. Det er viktig at du ikke prøver å justere kjølevæskenivået selv, da dette kan medføre skade på varmepumpen. Hvis du mistenker at det er et problem med kjølevæskenivået, bør du kontakte en profesjonell tekniker for å få hjelp.

Risiko ved å utføre service selv

Det er viktig å huske at det å utføre varmepumpeservice selv kan være farlig og føre til skade på deg selv eller på varmepumpen. Hvis du ikke er sikker på hva du gjør, bør du kontakte en profesjonell tekniker for å utføre servicen.

Hvor ofte bør du rengjøre filteret på varmepumpen?

Filteret på varmepumpen bør rengjøres hver tredje måned, eller oftere hvis du bor i et område med mye støv og forurensning. Rengjøring av filteret vil sikre at luften som sirkulerer i ditt hjem er ren og fri for støv og allergener.

Service av varmepumpe - rengjøre filter

Hvor mye koster det å utføre varmepumpeservice selv?

Kostnaden for å utføre service på varmepumpen selv vil avhenge av hva du må gjøre. Hvis du bare trenger å rengjøre filteret, vil kostnaden være minimal. Hvis du trenger å sjekke kjølevæskenivået eller kontrollere for lekkasjer, vil kostnaden være høyere. 

Uansett hva du gjør, må du huske å følge produsentens anbefalinger og sikre at du har riktig verktøy og kunnskap før du starter.

Til slutt

Varmepumpeservice er viktig for å sikre at varmepumpen fungerer optimalt og varer lenger. En profesjonell tekniker vil normalt utføre service, men noen enkle oppgaver kan du gjennomføre selv. 

Husk å følge produsentens anbefalinger og kontakte en profesjonell tekniker hvis du er usikker på hva du gjør.  Dersom du lurer på noe, eller trenger hjelp med service, hjelper vi deg gjerne.