Oppussing av bad er kanskje det mest komplekse og kostnadskrevende prosjektet du som boligeier begir deg ut på. Da er god planlegging og gjennomtenkte valg helt essensielt. Her skal du derfor få inspirasjon og gode tips du kan ta med på veien til ditt drømmebad.  

Baderomsoppussing kan virke overveldende, både på grunn av tidsaspektet, kostnadene og alle valgmulighetene. Badet har en sentral plass i hverdagen – det skal gi velvære, det skal være praktisk og ikke minst er det en investering som skal vare i mange år fremover. Når så mange hensyn må tas er det greit å god oversikt over hvilke muligheter som finnes. 

Baderomsinspirasjon – finn din stil

Badet er rommet du først møter dagen i og der du gjør deg klar for kvelden. Tenk derfor igjennom hva du synes gir velvære og god atmosfære når du velger stil til badet: 

Drømmer du om et spabad med rolige og mørke farger som gir deg en dempet start på dagen og et avslappende rom for kveldsritualer? Eller ønsker du deg et lyst og fargerikt bad som får opp energien din på morgenen?  

Ulike farger og materialer også kan påvirke romfølelsen og ha innvirkning på hvor lett det er å holde rent. 

Baderomstrender for 2024

Trender kommer og går, og i en stor investering som baderommet kan det være vanskelig å vite hva man skal velge for å få et så varig bad som mulig.  

Tidløs stil kan for noen virke kjedelig, men det går aldri av moten og gir mange muligheter for styling i form av planter og håndklær. Er du opptatt av trender er det viktig å tenke på at stilen kanskje ikke vil være moderne til evig tid. Tar du likevel sjansen på en mer spesifikk trend, bør du være sikker på at dette er en stil du ville likt uavhengig om den var “in”. 

Det er mye spennende som skjer på baderomsfronten og i trendene for 2024 ser vi at naturmaterialer hentes mer inn på badet. Fronter i naturlige trefarger, matte overflater, ovale speil og masse grønne planter. Dette gir muligheter til å hente inn trendelementer i et ellers tidløst baderom.  

Planlegging og layout av store og små bad

God planlegging av romløsningen er viktig for å utnytte plassen best mulig på badet. Tenk gjerne på planløsningen før du finner et bestemt møbel eller produkt som du liker. Det finnes utallige valgmuligheter når det gjelder dusj, badekar, toalett, servant, belysning, speil, speilskap, høyskap og annen oppbevaring. Badet er et rom man sjelden fornyer, så her er det viktig å ta de rette valgene.  

Uansett størrelse på rommet er det viktig å tenke igjennom belysning, hvilke oppbevaringsbehov du har, materialvalg og ergonomi tilpasset brukeren av badet.

Utnytt plassen med smarte løsninger til små bad

God planlegging av layout er spesielt viktig om det er et lite bad du skal pusse opp. På små bad har du kanskje ikke plass til et stort badekar og dobbeltservant, men ved å ta smarte valg av baderomsinnredning, planløsning og belysning kan selv de minste badene inneholde det du ønsker av funksjon og velvære. 

Start med å tenke igjennom plassen du har til rådighet og hva som er viktigst for deg å ha i et baderom.  

Smarte oppbevaringsløsninger som hjørnehyller, vegghengte skap og speil med oppbevaring maksimerer plassen uten at rommet virker overfylt. Vurder en dusjnisje eller dusjdør som slås inn for å spare plass. Dusjdører som kan foldes på midten gjør det enklere å komme inn i dusjen.  

Les mer om dusjløsninger 

Lyse farger på vegger og gulv kan gjøre at rommet virker større og påvirker også lysforholdene. God belysning er en viktig nøkkel for å få et lite bad til å virke større. 

Legger du litt mer i utvalgte detaljer som for eksempel et eksklusivt blandebatteri kan du raskt få et luksuriøst preg på badet ditt.  

Inspirasjon for små bad
lite bad med baderomsmøbler i eik
inspirasjon for å pusse opp et lite bad

Større bad gir flere muligheter

Et større bad gir deg mer fleksibilitet i design og funksjonalitet, men krever likevel også nøye overveielser for å sikre at rommet utnyttes optimalt. Start med å tenke igjennom hva som er viktig for dere på et bad.  

Er dere en familie vil dere kanskje prioritere dobbeltservant. Mange velger badekar når barna er små, eller fordi de selv elsker å ta seg et avslappende bad. Kanskje vil du heller bruke plassen til en større dusj? Er det viktig for deg med godt med oppbevaringsplass på badet? Skal du ha et eget hjørne til skittentøyskurven? 

Et større bad gir muligheter for å integrere rikelig med oppbevaringsløsninger, noe som hjelper deg i hverdagen med å holde badet ryddig. Med flere kvadratmeter til rådighet er det også mer plass til å leke seg med design – du kan for eksempel heve inntrykket med et frittstående designbadekar eller store speil. 

Tenk bærekraft på badet

For de fleste er det å pusse opp badet en sjelden affære. Et bad skal vare lenge, og derfor må også baderomsmøbler og materialene du bruker være av god kvalitet. Går du i tillegg for en tidløs stil og bærekraftige produkter, gjør du gode valg ikke bare for deg selv, men også for kloden. 

Velger du baderomsprodukter fra seriøse produsenter vil du få informasjon både om hvordan de er produsert, om materialene og hvor mange år du kan forventet at de skal vare. Ramsøy fører for eksempel produktene til Foss Bad som har fabrikk på Birkeland, mens Linn Bad lages i Vik i Sogn – det gjør reisen kort fra fabrikk til ditt bad.

Les mer om våre baderomsprodukter

Teknologi gir mindre klimaavtrykk

Det kan lønne seg å sjekke ut nyvinninger i baderomssortimentet, for det gjøres stadig teknologiske fremskritt også på baderomsprodukter. Med ny vannspareteknologi for dusj og toalett kan du spare både vann og lommebok for unødvendig forbruk.  

Omtrent 60 % av vannforbruket i en husholdning kommer fra toalettet, så her er det mye å kutte ved å velge moderne løsninger. Et eksempel er Universo TwistFlush – et vannbesparende toalett fra Villeroy & Bosch med revolusjonerende teknologi. Ved å bruke en kraftfull vannvirvel kan det spare inn opp til 19 700 liter vann i året.  

vannbesparende toalett fra Villeroy & Boch

Sparedusjer som ikke klarer å skylle sjampoen ut av håret er også et tilbakelagt kapittel. GROHE har utviklet en innovativ teknologi som gjør at vannforbruket reduseres med nesten 50 % uten at du merker det. Når du reduserer vannforbruket, går også kostnader til oppvarming av vann ned. 

Besøk vårt showroom for inspirasjon

Bilder og artikler kan gi deg masse god inspirasjon, men de tilpassede rådene for akkurat deg og ditt bad får du om du besøker spesialiserte butikker eller bedrifter med showroom innen baderom. I vårt store showroom på Lillehammer finner du lekre utstillinger og kompetente medarbeidere som gjerne hjelper deg med dine utfordringer.

Besøk oss eller ta kontakt

Autoriserte fagfolk innen våtromsarbeid

De fleste vet at det ofte er mye penger å spare ved å gjøre hele eller deler av jobben selv når du skal pusse opp hjemme. Men som de fleste også vet, er oppussing av baderommet et unntak – her kan det koste deg dyrt om ting ikke blir gjort etter boka.  

I Norge er det strenge regler for sikkerhet og kvalitet når det gjelder baderom. All rørlegging må utføres av autoriserte rørleggere og elektrisk arbeid av autoriserte elektrikere. Tetting av membran krever også spesialkompetanse.  

Noe du kan gjøre selv er demontering av gammelt bad, enkelt overflatearbeid utenfor våtsoner og montering av baderomsmøbler og tilbehør – forutsatt at det ikke involverer rør- eller elektriske installasjoner. 

Ramsøy organiserer gjerne oppussingen for deg fra A-Å. Vi hjelper deg med planlegging og tar hånd om alt fra prosjektledelse, rørleggerarbeid og koordinering med andre faglærte innen våtromsarbeid. 

Les mer om hvordan vi bistår med oppussing av bad


Vi har både billig og eksklusiv baderomsinnredning

Baderomsinnredninger i mange prisklasser

I vårt showroom på Lillehammer finner du baderomsinnredninger i ulike prisklasser. Les vår artikkel, og få inspirasjon og priseksempler.

Les mer