Et varmepumpehus beskytter varmepumpen mot vær og vind, og øker effektiviteten. I denne artikkelen forklarer vi hvorfor du trenger et hus til varmepumpen, og hva du bør tenke på når du velger et.

Hvorfor varmepumpehus?

Et varmepumpehus beskytter varmepumpen mot vær og vind, noe som bidrar til å øke effektivitet og levetid. Det kan også bidra til å redusere støy fra varmepumpen, spesielt hvis det er plassert i nærheten av soverom eller naboer.

Men er det virkelig nødvendig?

Hvis du bor i et område med mye nedbør eller snøfall, er det lurt å investere i et varmepumpehus. Bor du i et område med mildt vær og minimalt med nedbør, er ikke dette like viktig. 

Plasseringen av varmepumpen påvirker også behovet. Hvis den er beskyttet plassert, for eksempel under en balkong eller et takutstikk, er det mindre behov for et hus til den.

Nærheten til naboer, og eventuelle regler i borettslag, påvirker også hvor nødvendig det er med reduksjon av støy.

Hva bør du tenke på når du velger et varmepumpehus?

Når du velger varmepumpehus bør du vurdere størrelsen på varmepumpen, klimaet i området, estetikk og materialets vedlikeholdsbehov. Kostnader bør også tas med i betraktning. 

Å nøye vurdere disse faktorene vil hjelpe deg å velge det beste huset for dine behov og budsjett.

Materialvalg

Det er viktig å velge materialer som er robuste og holdbare, slik at de kan tåle vær og vind gjennom mange år. Samtidig kan det være lurt at materialene er enkle å rengjøre og ikke krever mye vedlikehold.

Varmepumpehus i tre

En av de vanligste materialene som brukes til varmepumpehus er tre. Tre kan være veldig estetisk tiltalende

Når du velger tre som materiale, er det viktig å velge en type tre som er motstandsdyktig mot råte og forfall. Sedertre er et eksempel på en type tre som på grunn av sin holdbarhet og estetiske uttrykk er vanlig for hus til varmepumper.

varmepumpehus i tre

Varmepumpehus i metall

Metall, som aluminium eller stål, er også gode materialer for varmepumpehus. Metall er et sterkt og holdbart materiale som er motstandsdyktig mot korrosjon og rust. 

Det er også enkelt å rengjøre, og krever lite vedlikehold. Metall kan være et godt alternativ for de som ønsker et mer moderne utseende.

Hvitt varmepumpehus i metall varmepumpehus i metall, svart

 

 

Plast – et rimelig alternativ

En annen mulighet er plastmaterialer, som PVC. Plast krever minimalt vedlikehold. PVC har også en høy grad av motstandsdyktighet mot korrosjon og forfall, og kan være et godt valg for de som ønsker et rimeligere alternativ.

Størrelse og plassering

Varmepumpehuset bør være stort nok til å romme varmepumpen, men ikke så stort at det tar opp for mye plass i hagen eller på terrassen. 

Det bør plasseres på en flat og stabil overflate og ha tilstrekkelig avstand til vegger og andre hindringer, for å sikre god luftsirkulasjon rundt varmepumpen. Dette vil hindre overoppheting.

Ideelt sett bør varmepumpehuset plasseres et stykke unna hovedbygningen, for å minimere støy og vibrasjoner. Hvis du har naboer i nærheten, bør du vurdere plasseringen nøye for å unngå at støyen fra varmepumpen forstyrrer dem. 

Hvis du er usikker på hvor du bør plassere huset, kan du søke råd fra en profesjonell installatør. Vi hjelper deg gjerne med dette.

Hva er prisen for et varmepumpehus?

Prisen på varmepumpehuset vil avhenge av størrelsen og materialet som brukes. Plast er vanligvis det rimeligste alternativet, mens metall- og aluminiumshus ofte er dyrere. Hos Ramsøy finner du varmepumpehus fra 1 500 kr.

Oppsummering

Et varmepumpehus er en god investering for å beskytte varmepumpen din mot ytre påvirkninger og øke effektiviteten og levetiden. Når du velger hus, bør du vurdere størrelsen på varmepumpen din, materialet du skal bruke, plasseringen og prisen. 

Vi har flere typer hus for varmepumper i butikken vår sentralt på Lillehammer. Velkommen innom!