Vurderer du å kjøpe en varmepumpe? Smart! Det er en god investering i reduserte strømkostnader og i en mer bærekraftig bolig. Det er mange gode alternativer der ute, og du lurer kanskje på hvilken varmepumpe du skal velge? Les vår guide over luft til luft varmepumper, og få hjelp til å velge riktig modell for deg. 

Men først; 

Hvorfor velge en luft til luft varmepumpe?

Her er fire gode grunner til å investere i en luft-luft varmepumpe:

 1. En rimelig investering
 2. Reduserer strømforbruket 
 3. Enkel å installere og bruke
 4. Gir jevn varme
 5. Kan brukes til kjøling om sommeren
 6. Gir et bedre inneklima ved å filtrere ut partikler og støv fra luften

Hvis du ønsker at varmepumpen er din eneste varmekilde, bør du vurdere om en luft til vann varmepumpe er et bedre alternativ for deg. Denne typen koster mer, men vil også redusere strømforbruket ytterligere. 

Les hvor mye strøm du sparer med en varmepumpe

Luft til luft varmepumpens virkemåte

En luft til luft varmepumpe har én eller flere innedeler og én utedel. Den henter varmeenergi fra uteluften og flytter varmen inn i boligen som varm luft. Energien som utvinnes er gratis og fornybar. Noen luft-luft modeller kan også brukes til kjøling/air condition om sommeren.

Er varmepumpens merke viktig?

Forbrukerådet anbefaler at du velger et kjent merke. De mest kjente produsentene lager varmepumper av god kvalitet. Med et kjent merke er det også enklere å få tak i reservedeler, kompetanse og service når du eventuelt får behov for det. 

Innovasjon og utvikling skjer vanligvis hos de japanske produsentene av varmepumper, som for eksempel Toshiba. Et kjent japansk merke er derfor ofte et godt valg. De har også egne modeller som er tilpasset det nordiske klimaet. 

Varmepumpe som vegg- eller gulvmodell?

Om du bør velge en varmepumpe av vegg- eller gulvmodell avhenger av dine behov.

Fordeler med gulvmodell:

 • Mer diskré og stillegående
 • Kan delvis bygges inn i veggen
 • Mer effektive på å varme opp gulvene

Luft til luft varmepumpe gulvmodell

Fordeler med veggmodell:

 • Mer effektive totalt 
 • Raskere til å varme opp
 • Den høye plasseringen gjør den effektiv som klimaanlegg om sommeren
 • Er ofte rimeligere enn gulvmodeller
 • Mindre størrelse enn gulvmodeller

luft til luft varmepumpe

Hvis du ønsker å plassere varmepumpen lavt på veggen, bør du velge en gulvmodell. Dette fordi en veggmodell som plasseres lavt, ikke vil være like effektiv på å blåse luft oppover som en gulvmodell. En gulvmodell sender ut luften både langs gulvet og opp mot taket. 

Viktige tekniske spesifikasjoner

Når det kommer til tekniske spesifikasjoner er det først og fremst tre ting du bør sjekke hos de luft til luft varmepumpene du vurderer. Det er avgitt varmeeffekt, lyd og årsvarmefaktor (SCOP). 

Avgitt varmeeffekt

Avgitt varmeeffekt er hvor mye varme varmepumpen produserer ved en gitt inne- og utetemperatur. Du bør sjekke disse tallene for å se om varmepumpen er kraftig nok til å håndtere de temperaturene som ditt geografiske område har. 

Hvor kraftig varmepumpe trenger du?

Hvis du bor i et område med kalde vintre, må du ha en kraftigere varmepumpe. Bor du i Sør-Norge eller langs vestkysten, kanskje du klarer deg med en mindre kraftig modell. 

I tillegg til å ta hensyn til det lokale klimaet, bør du også tenke på hvor godt isolert boligen din er og hvor stort areal varmepumpen skal varme opp. 

I Ramsøy tilbyr vi en gratis befaring der vi vurderer ditt varmebehov ut fra geografisk område, isolasjon og areal, og anbefaler riktige modeller for deg. 

Lyd

Mye bakgrunnslyd kan være forstyrrende og slitsomt. En luft til luft varmepumpe avgir lyd både fra utedelen og innedelen. Hvor mye varierer fra modell til modell. Før du kjøper varmepumpe er det derfor lurt å undersøke hvilket lydnivå varmepumpens innedel har. 

Varmepumper som har flere trinn i viftehastigheten, kan du enklere justere lydnivået på. Noen varmepumper har også en stillefunksjon, som reduserer lydnivået enda mer. 

Dyrere modeller har som regel et lavere lydnivå både inne og ute. Dette på grunn av bedre kompressorer som gir mindre lyd, flere viftehastigheter og større volum. 

Årsvarmefaktor (SCOP)

Årsvarmefaktoren (SCOP) beskriver varmepumpens evne til å redusere det totale strømforbruket gjennom hele året. Her tar man hensyn til elektrisiteten som kreves for å kjøre den og det strømforbruket man reduserer ved å varme opp boligen med varmepumpen. 

Her bør du vite at dobbelt så høy årsvarmefaktor ikke betyr dobbelt så høy energigevinst. Eksempelvis gir en årsvarmefaktor på 3 maksimalt 67 % energisparing, mens en årsvarmefaktor på 6 kan spare opptil 83 % energi.

Luft til luft varmepumpen og toppmodellen Toshiba Daiseikai 9 25 har en årsvarmefaktor på 5,33. Det betyr at den gjennom et år vil gi 5,33 ganger så mye varmeenergi som den bruker i form av elektrisitet.

Varmepumpens pris hvor dyr må den være?

Hvilken pris må du betale for å få varmepumpen du trenger?

Du kan få tak i gode luft til luft varmepumper fra 10 000 kr til 30 000 kr. Hvilken prisklasse du bør gå for avgjøres i hovedsak av fire ting: 

 1. Hvor kaldt det kan bli i ditt geografiske område og dermed hvor kraftig varmepumpe du trenger
 2. Hva som veier tyngst for deg; pris eller komfort
 3. Om du har behov for ekstra funksjoner utover de ordinære

Hvis du bor langs kysten og ikke har krav på mange ekstra funksjoner, er budsjettklassen nok. Hvis du bor i et kaldere område, bør du gå for en varmepumpe i mellom- eller toppklassen. 

Kjøp varmepumpen fra en autorisert forhandler

Når du har bestemt deg for hvilken luft til luft varmepumpe du skal gå for, må du velge forhandler. Her anbefaler Forbrukerrådet at du velger en forhandler som er godkjent av det aktuelle merkets importør. Da kan du være trygg på at forhandleren selger varmepumper tilpasset det norske klimaet. 

Riktig montering og installasjon av varmepumper er dessuten avgjørende for å kunne reklamere ved eventuelle fremtidige driftsproblemer. Derfor er kompetansen til forhandlerens installatører veldig viktig. 

Ramsøy er en autorisert forhandler av varmepumper fra Toshiba, NIBE, Mitsubishi, Samsung, Arjonfloor og Purmo. Vi har showroom sentralt på Lillehammer. Hos oss kan du kjøpe varmepumpe og få montering inkludert i prisen. Våre installatører er kompetente og du kan være trygg på at arbeidet blir gjort riktig. 

Hvilken varmepumpe skal du velge?

Her er et lite utvalg av gode varmepumper i ulike prisklasser:

Toshiba Ask - bærekraftig varmepumpe

Toshiba Ask varmepumpe og AC

Toppklasse: Toshiba Ask varmepumpe har den kraftigste varmeeffekten i sin klasse og innedelen er laget av bærekraftige materialer. Fullspekket med avansert teknologi. Energiklasse A+++. Les mer om Toshiba Ask. 

Poeng for toshiba-daiseikai-9s-35
Toshiba Kontur - hvit varmepumpe

Toshiba Kontur varmepumpe og AC

Toppklasse: Toshiba Kontur varmepumpe har, sammen med Toshiba Ask, den kraftigste varmeeffekten i sin klasse. Fullspekket med avansert teknologi. Energiklasse A+++. Les mer om Toshiba Kontur.

Poeng for toshiba-daiseikai-9s-35
Toshiba Polar hvit varmepumpe

Toshiba Seiya Nordic varmepumpe og AC

Budsjettmodell: Dette er modellen for deg som vil ha en stillegående varmepumpe og effektiv oppvarming – til en rimelig pris. Seiya Nordic er rustet for nordisk klima og tåler lave temperaturer. Seiya Nordic er spesielt godt egnet i boliger med lavt eller middels varmebehov. Den har mange nyttige funksjoner, som selvrensing og WiFi-styring. Energiklasse A++.

Virkningsgrad for Toshiba Seiya Nordic 35 varmepumpe

Toshiba Signatur varmepumpe og AC

Mellomklasse: Varmepumpen Toshiba Signatur har utbyttbare tekstildeksler i hele 15 ulike farger, som gjør at du lett får den til å passe inn i hjemmet eller på hytta. I tillegg til å ha et prisvinnende design, er den meget stillegående, har høy varmeeffekt og mange nyttige funksjoner. Signatur har innebygget WiFi og styringsapp. Energiklasse A+++.

Virkningsgrader for Toshiba Signatur 35 varmepumpe

Mitsubishi Electric Kaiteki varmepumpe og AC

Toppmodell: Kaiteki er en bestselger med kraftig varmekapasitet og unike komfortfunksjoner i et prisvinnende design. Den er energieffektiv, har innebygd WiFi, Hyper Heating-teknologi og ypperlig kjølefunksjon. Varmepumpen leveres i tre størrelser i fire unike farger. Energiklasse A+++.

Mitsubishi varmepumpe Kaiteki - poeng
Azira Mitsubishi varmepumpe

Mitsubishi Electric Azira varmepumpe og AC

Budsjettklasse og komfortmodell: Varmepumpen Azira har stilrene linjer og gir deg mye kvalitet, kjøling og varme for pengene. Med integrert WiFi kan du styre modus, vifte og temperatur uansett hvor du befinner deg. Modellen har et lavt lydnivå og er miljøvennlig. Energiklasse A++.

Mitsubishi varmepumpe Azira - poeng

Toshiba Polar Varmepumpe og AC

Mellomklasse: Toshiba Polar har et stilig og matt design i svart eller hvitt, og er en folkefavoritt. Den har høy kapasitet ved lave temperaturer, og er best i klassen på energieffektivitet. Varmepumpen har nyttige funksjoner som peismodus og vedlikeholdsvarme. Hada Care-spjeldet sørger for komfortabel nedkjøling i AC-modus. Energiklasse A+++.

Poeng og virkningsgrad for toshiba polar 35 varmepumpe
toshiba daiseikai 9 - luft til luft varmepumpe i toppmodell

Toshiba Daiseikai 9 varmepumpe og AC

Toppklasse: Toppmodellen Daiseikai 9 S er den kraftigste pumpen på markedet i sin klasse. Den er rå på strømsparing, og dessuten meget stillegående. 9 S oser kvalitet og har mange smarte og innovative funksjoner, som WiFi-styring, peismodus og uketimer. Den er fabrikktestet ned til -30 °C og har energiklasse A+++.

Poeng for toshiba-daiseikai-9s-35